La Jana Pujol, alumna de 2n curs d’Estilisme d’Indumentària de l’escola, ha participat en el Sustainable Challenge, un projecte anual de MODA-FAD, amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona i el Disseny Hub Barcelona, el suport de la Generalitat de Catalunya, la col·laboració de l’Ambaixada dels Països Baixos i la participació de Design Manchester.
Sustainable Challenge aposta per la moda sostenible i va proposar enguany, en la seva 6a edició, del 14 al 16 de novembre, al Disseny Hub de Barcelona, una marató que va consistir en un projecte en el qual, 30 estudiants procedents d’escoles catalanes, espanyoles, britàniques i neerlandeses, de disseny de moda, patronatge, estilisme, fotografia i altres disciplines relacionades amb la moda, van formar equips mixtos, acompanyats per experts i mentors en la matèria, per crear uns dissenys que van mostrar en una desfilada i un fashion show obert al públic.
Aquest any el títol és “Carnaval de costura insurrecta, una pràctica decolonial” i en aquest sentit, la temàtica convida a la reflexió sobre la urgència i la possibilitat de trobar estratègies d’interrupció de les dinàmiques extractives del capitalisme racial en el paisatge de crisi d’insostenibilitat que travessa la moda. S’utilitza la paraula costura per anomenar aquest repte, i no moda, perquè es vol subratllar la importància del gest micropolític davant la desactivació social que propicia la producció industrial i massiva de la moda. Barcelona és un context on, a través de la moda, se celebra allò festiu contínuament, com un espai d’apoderament, gaudi, alliberament i catarsi. Per això els looks han estat creats a partir de roba descartada i a partir d’un treball col·laboratiu, demostrant que l’acte de vestir-se pot ser també un acte de resistència. A través del projecte es proposa pensar i recuperar l’espai perdut per a certs cossos i la possibilitat de generar un altre tipus de narratives, afirmant que la moda també ha de ser un vehicle per desafiar les violències i celebrar les identitats diverses.